Uscăciunea vaginală

Uscăciunea este un simptom vaginal neplăcut care se poate întâmpla femeilor de orice vârstă, dar este cel mai frecvent în rândul femeilor care au trecut la menopauză. Chiar dacă uscăciunea vaginală este în mod normal inofensivă, poate apărea cu unele efecte secundare destul de neplăcute, cum ar fi iritația, durerea, scurgerea anormală și infecțiile tractului urinar mai frecvente. Lipsa de lubrifiere în vagin poate duce, de asemenea, la un act sexual dureros și sângerări ușoare în timpul sexului. De fapt, până la 25 la sută din toate femeile cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani raportează că au probleme cu uscăciunea în timpul sexului și 16 la sută simt durere. În plus față de simptomele fizice, uscăciunea poate avea un impact emoțional puternic. Unelor femei le este greu să accepte că trupurile lor îmbătrânesc, altele își pierd încrederea în capacitatea lor sexuală și evită să întrețină relații sexuale cu partenerul lor. Dar nu există niciun motiv să suferiți în tăcere – uscăciunea vaginală este ușor de tratat cu produse pe care le puteți cumpăra online sau la farmacia dvs. locală.

De ce am vaginul uscat?

Până la jumătate din toate femeile aflate la menopauză suferă de piele vaginală uscată. Dacă sunteți una dintre acestea, este probabil un semn că vaginul dvs. îmbătrânește. În timpul menopauzei, producția de estrogen scade dramatic, determinând țesutul vaginal să devină mai subțire, mai uscat și mai delicat. De asemenea, devine mai predispus la infecție. Aceasta se numește atrofie vaginală. Cu o lubrifiere mai mică a vaginului, este mai probabil să suferiți de o scurgere anormală, iritație, durere și act sexual dureros. Deși nivelurile scăzute de estrogen datorate menopauzei sunt cele mai frecvente cauze ale pielii vaginale uscate, nu este singura cauză. Nivelurile de estrogen pot scădea și la femeile mai tinere, de exemplu din cauza alăptării, a nașterii, a bolilor cronice sau a utilizării pilulelor contraceptive. Uscăciunea vaginală poate fi cauzată și de curățarea excesivă în și în jurul vaginului.

Tratamentul uscăciunii vaginale

Dacă uscăciunea vaginală cauzează probleme de durere în timpul actului sexual, încercați să aplicați un lubrifiant pe bază de apă chiar înainte de sex. Există, de asemenea, produse fără prescripție medicală, cum ar fi Multi-Gyn LiquiGel, care tratează uscăciunea. Multi-Gyn LiquiGel este un lubrifiant și hidratant natural și sigur, care poate fi utilizat zilnic pentru a suplimenta umezeala naturală din vagin sau ori de câte ori aveți nevoie pentru a ameliora simptomele neplăcute ale atrofiei vaginale, cum ar fi iritația, durerea și mâncărimea. Dacă aveți în continuare probleme cu uscăciunea vaginală după utilizarea unui produs natural, consultați medicul. Acesta poate recomanda un tratament pe bază de estrogen, cum ar fi tablete, supozitoare, creme sau un inel.

Cauzele uscăciunii vaginale

Menopauza este cea mai frecventă cauză a pielii vaginale uscate, dar și femeile mai tinere pot fi afectate. Acești factori vă pot crește riscul de uscare a pielii vaginale:

  • Alăptarea și nașterea
  • Administrarea de pastile contraceptive sau antidepresive
  • Îndepărtarea chirurgicală a ovarelor sau uterului
  • Trecerea prin anumite tratamente pentru cancer
  • Administrarea anumitor medicamente pentru alergii și răceală
  • Tulburările imune, cum ar fi sindromul Sjogren • Folosirea săpunurilor, loțiuni, tampoane parfumate sau folosirea excesivă a irigatoarelor