Sunt normale scurgerile mele vaginale?

Scurgerea vaginală poate părea o neplăcere, dar mucusul care uneori îți lasă lenjeria intimă lipicioasă și umedă este, de fapt, mecanismul de curățare ingenios și încorporat al vaginului tău. În timp ce majoritatea femeilor au scurgere vaginală, frecvența, cantitatea și textura fluidului pot varia considerabil de la o persoană la alta. Este posibil să fi observat că se schimbă chiar și în diferite momente ale ciclului menstrual. Chiar înainte de ovulație, mucusul devine de obicei alunecos și limpede, ca albușurile de ou crude, și mai abundent decât în mod normal. Această perioadă este de obicei urmată de câteva zile mai uscate și apoi o revenire la scurgerea obișnuită albă, ușor lipicioasă. În timpul ovulației și după menstruație, nu este neobișnuit să aveți pete roz sau maro. Totuși, dacă în orice moment vă confruntați cu scurgere urât mirositoare, apoasă, verde, galbenă, granulată, spumoasă sau albă, ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă.

Scurgerea vaginală normală:

  • Este de obicei lipmede, de culoare albă sau galben deschis
  • Este inodoră sau cu un ușor miros dulce acidulat
  • Este densă, lipicoasă și umedă

Scurgerile vaginale anormale

Scurgerea vaginală poate fi un indicator important al sănătății vaginale, deci este bine să vă cunoașteți mucusul. De exemplu, dacă observați o scurgere consistentă albă brânzoasă, este probabil cauzată de o infecție fungică, în timp ce o scurgere extrem de mirositoare, apoasă, este un semn revelator al vaginozei bacteriene (VB). Scurgerea urât mirositoare, verde sau galbenă poate fi cauzată de o boală cu transmitere sexuală (BTS), cum ar fi trichomoniaza sau chlamydia. Dacă ați avut relații sexuale neprotejate, trebuie să fiți atenți și la petele sau scurgerile roz sau maro care apar în timpul în care ați avea în mod normal menstruația – ar putea fi un semn al sarcinii. Dacă scurgerea este anormală, probabil că aveți și alte simptome vizibile, precum prurit, miros puternic, roșeață, umflături sau iritații.

Este posibil să tratez scurgerea vaginală?

Nu este posibil să se trateze scurgerea normală și sănătoasă și chiar nu este nevoie. Dar dacă o infecție sau o boală cu transmitere sexuală determină scurgerea dvs. să devină mirositoare, albă, groasă, galbenă, verde, apoasă sau granuloasă, este o poveste diferită. În funcție de diagnosticul dvs., probabil că aveți nevoie de tratament. Infecțiile cu fungi pot fi ușor tratate cu un gel natural, cum ar fi Multi-Gyn FloraPlus, care ameliorează simptome precum scurgerile anormale, prurit, iritații și miros neplăcut. Pentru vaginoza bacteriană, încercați Multi-Gyn ActiGel. Gelul reduce rapid scurgerea și mirosul în timp ce tratează eficient VB. Ambele sunt formulate special pentru a susține o floră bacteriană sănătoasă și pentru a menține un nivel optim de pH în vagin. Puteți cumpăra Multi-Gyn FloraPlus și Multi-Gyn ActiGel online sau la farmacia dvs. locală. Dacă nu sunteți sigură dacă simptomele dvs. se datorează unei infecții fungice, VB sau altceva, consultați un medic pentru a exclude orice boli cu transmitere sexuală sau afecțiuni mai grave care trebuie tratate cu medicamente eliberate pe bază de rețetă.

De ce am scurgeri vaginale?

Scurgerea vaginală constă dintr-un mucus ușor acid care este produs de colul uterin și iese din vagin, curățând celulele moarte și bacteriile în acest proces. În afară de curățarea vaginului, îl menține umed și îl protejează împotriva infecțiilor. Corpul unei femei produce o cantitate de aproximativ o linguriță de scurgeri vaginale în fiecare zi, începând cu aproximativ șase până la un an înainte de prima menstruație. Fluxul este de obicei mai abundent în timpul sarcinii, dacă sunteți activă sexual sau dacă folosiți anticoncepționale. Pe măsură ce înaintați în vârstă și ajungeți la perioada de menopauză, scurgerea se poate schimba sau deveni mai puțin frecventă, ceea ce la rândul său poate provoca uscăciune vaginală.