De ce vaginul meu este uscat?

Bufeurile și perioadele menstruale neregulate sunt două semne bine cunoscute că menopauza ar putea bate la ușă. Dar știați că uscăciunea vaginală și iritația vaginală sunt alte simptome frecvente ale menopauzei? Pentru că, pe măsură ce îmbătrâniți, la fel se întâmplă și cu vaginul dumneavoastră. În mod normal, estrogenul ajută la lubrifierea vaginului și la menținerea acestuia sănătos, dar când atingeți menopauza, producția de hormon sexual feminin scade semnificativ. Drept urmare, țesuturile vaginului devin mai subțiri, mai uscate și mai predispuse la inflamație, o afecțiune care se numește atrofie vaginală. Dar menopauza nu este singurul motiv pentru care nivelul de estrogen poate să scadă. Nașterea, alăptarea, anumite afecțiuni medicale și administrarea contraceptivelor orale pot, de asemenea, să scadă estrogenul și să ducă la uscăciunea vaginală. În unele cazuri, un vagin uscat poate să nu aibă legătură cu nivelul de estrogen, ci cu practicile de igienă excesivă. Indiferent de cauza care face ca vaginul dvs. să se simtă precum deșertul Sahara, există tratamente sigure și eficiente care vă pot ajuta.

Simptome de uscăciune vaginală

Uscăciunea vaginală poate provoca o creștere excesivă a bacteriilor dăunătoare din vagin, care la rândul lor pot duce la scurgeri anormale. De asemenea, puteți simți mâncărime în și în jurul vaginului, puteți să aveți infecții frecvente ale tractului urinar și puteți simți dureri în timpul sexului. În unele cazuri, uscăciunea vaginală poate provoca simptome dureroase, cum ar fi arsuri vaginale, iritații vaginale și dureri vaginale.

Tratamentul uscăciunii vaginale

Deși uscăciunea este rareori un semn al unei afecțiuni medicale grave, aceasta poate provoca o iritație vaginală destul de neplăcută și vă poate face să vă pierdeți interesul pentru sex. Dar nu există niciun motiv să lăsați un vagin uscat să vă ruineze calitatea vieții – încercați un hidratant vaginal precum Multi-Gyn LiquiGel pentru a completa umezeala naturală din vagin. Acesta este un produs natural pentru femei de toate vârstele – aplicați-l după cum este necesar pentru ameliorarea simptomelor cum ar fi arsura vaginală și iritarea vaginală. Multi-Gyn LiquiGel este un produs fără prescripție medicală pe care îl puteți cumpăra online și la majoritatea farmaciilor. Dacă aveți simptome severe de uscăciune și nu primiți ușurarea de care aveți nevoie de produsele naturale, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament cu estrogen vaginal în doză mică. Acestea vin în multe forme și forme diferite, de exemplu ca o cremă, supozitoare sau un inel moale și flexibil, care este introdus în partea superioară a vaginului. Dacă aveți alte simptome ale menopauzei, precum și uscăciunea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament cu estrogen mai puternic. Doar asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți antecedente de cancer de sân, deoarece tratamentele cu estrogeni pot crește riscul ca acesta să revină.

Cauzele uscăciunii vaginale

Femeile aflate în postmenopauză sunt cel mai susceptibile de a suferi de uscăciune vaginală, dar simptomul poate afecta femeile de orice vârstă. În afară de menopauză, un vagin uscat poate fi cauzat de:

  • Alăptare și naștere
  • Pastile contraceptive sau antidepresive
  • Îndepărtarea chirurgicală a ovarelor sau a uterului
  • Unele tratamente pentru cancer
  • Anumite medicamente pentru alergii și răceală
  • Anumite tulburări imune, cum ar fi sindromul Sjogren
  • Săpun, detergent pentru rufe, loțiune, tampoane parfumate sau dușuri vaginale

Unii factori ai stilului de viață – stresul, fumatul și exercițiile fizice excesive, de exemplu – pot contribui la uscăciunea vaginală. De asemenea, este posibil să aveți un risc mai mare dacă nu ați născut pe cale vaginală sau nu sunteți activă sexual.