Vaginoza bacteriană se caracterizează printr-o scurgere subțire albă sau cenușie, un miros puternic, neplăcut, iritație și durere în zona intimă și ocazional prurit și roșeață.

Te-ai întrebat vreodată cum miroase vaginul tău?

Fiecare femeie este diferită: avem diferite nuanțe ale pielii, culoarea părului, rezistența unghiilor și toate mirosim diferit. O scurgere sănătoasă va avea de obicei un miros slab și poate fi groasă sau subțire, mai mult sau mai puțin abundentă, în funcție de ciclul lunar și de echilibrul hormonal actual. Acordând o atenție deosebită scurgerilor noastre normale putem învăța să ne prezicem perioadele de ovulație sau menstruație. Nu numai atât, dar vom putea recunoaște și simptome (cum ar fi schimbări neobișnuite de culoare, cantitate crescută de scurgere sau un miros puternic, neplăcut) și vom ști cum să le descriem atunci când vorbim cu medicul sau ginecologul nostru.

Ce înseamnă un miros puternic, neplăcut?

O floră vaginală sănătoasă constă în principal din bacterii bune (cunoscute sub numele de lactobacili), dar poate conține și cantități mici de microorganisme rele. Acestea sunt ținute sub control de mai mulți factori din vagin: pH scăzut, substanțe antimicrobiene produse de mucoasa vaginală sau de lactobacili. Lactobacilii mențin de obicei aceste condiții constante, dar uneori agenții externi (antibioterapie, material seminal alcalin, igiena vaginală incorectă) sau factorii interni (modificările hormonale) pot perturba acest echilibru și pot provoca o creștere excesivă a bacteriilor rele, ceea ce duce la o infecție vaginală și disconfort. O astfel de afecțiune se numește vaginoză bacteriană și se caracterizează printr-o scurgere subțire albă sau cenușie, un miros puternic, neplăcut, iritație și durere în zona intimă și ocazional mâncărime și roșeață. Ca o consecință a dezechilibrului bacterian și a reducerii numărului de lactobacili, pH-ul mediului vaginal devine mai puțin acid.

Ce ar trebui să faceți dacă aveți aceste simptome?

Vaginoza bacteriană poate fi o afecțiune ușoară, adesea ascunsă, care se poate vindeca după un timp, dar în unele cazuri (sarcină, imunodeficiență etc.) poate avea consecințe mai grave. Medicul vă va evalua cazul și vă va prescrie terapia potrivită, care poate include antibiotice. Alternativa la antibiotice este utilizarea de produse naturale, care restabilesc pH-ul vaginului, ca Multi-Gyn ActiGel, și permit bacteriilor bune să restabilească echilibrul florei în mediul vaginal.

Doriți să aflați mai multe?

Acțiune