Vaginoza bacteriană în timpul sarcinii poate determina consecințe mai grave și, prin urmare, trebuie tratată de îndată ce este diagnosticată.

Sarcina este o perioadă de schimbări și așteptări

Funcțiile noastre corporale se concentrează pe îngrijirea noii vieți din noi și ne pregătesc pentru naștere, alăptare și îngrijire a copiilor. Chiar dacă poate fi plăcut, este departe de a fi o perioadă fără griji. Schimbările rapide, inclusiv modificările nivelurilor hormonilor noștri, pot duce la diferite disconforturi și dureri. Pe lângă faptul că ne cauzează probleme, diferite boli și infecții pot avea un impact asupra sarcinii noastre, asupra dezvoltării bebelușului sau asupra nașterii. De exemplu, vaginoza bacteriană în timpul sarcinii poate determina unele consecințe mai grave și, prin urmare, trebuie tratată de îndată ce este diagnosticată.

Ce este vaginoza bacteriană?

Vaginoza bacteriană este unul dintre cele mai frecvente disconforturi vaginale. Este cauzată de întreruperea echilibrului microbian în vagin și poate avea simptome ușoare până la severe, cum ar fi: scurgere apoasă albă sau gri, miros neplăcut, iritație și durere în zona vaginală.

Chiar dacă aceste simptome sunt neplăcute, ele nu pun viața în pericol și, în majoritatea cazurilor, pot fi ușor tratate cu antibiotice sau cu un produs natural care ar restabili echilibrul florei vaginale.

Cu toate acestea, vaginoza bacteriană poate avea consecințe mai grave în timpul sarcinii, inclusiv riscul nașterii premature. Din acest motiv, femeile însărcinate ar trebui să contacteze imediat un profesionist din domeniul sănătății dacă suspectează că ar putea avea vaginoză bacteriană.

Cum se tratează vaginoza bacteriană în timpul sarcinii?

Utilizarea medicamentelor în timpul sarcinii este foarte limitată și trebuie făcută întotdeauna în urma consultului medical. Uneori, medicamentele nu vor fi utilizate din cauza riscurilor potențiale pentru copil, dar cel mai adesea vor fi evitate pentru simpla lipsă de dovezi că riscul nu există.

Vaginoza bacteriană poate fi tratată cu antibiotice, cum ar fi metronidazolul, care este adesea evitat în timpul sarcinii. Alternativa este utilizarea produselor naturale, care restabilesc pH-ul vaginului și permit bacteriilor bune să restabilească echilibrul florei din mediul vaginal. Unele dintre aceste produse pot fi utilizate în timpul sarcinii, dar pentru că fiecare femeie și fiecare sarcină sunt diferite, terapia trebuie discutată cu medicul.

Doriți să aflați mai multe?

Acțiune